20 jan 2016 | Amerikaanse ondernemingen vrezen vertraging data-akkoord

De Amerikaanse senaat stelt de behandeling uit van wetgeving die Europese burgers meer privacy-rechten biedt in de VS. Dat kan leiden tot vertraging van de onderhandelingen over een breder, nieuw akkoord over de voorwaarden waaronder dataverkeer tussen de EU en de VS wordt geregeld, schrijft Reuters.

Het uitgestelde wetsvoorstel betreft de Judicial Redress Act, die burgers van EU-lidstaten toe moet staan om in de VS naar de rechter te stappen wanneer zij vinden dat de privacy van hun persoonsgegevens geschonden is. Het voorstel wordt gezien als een belangrijke stap om de Europese Commissie ertoe te brengen in te stemmen met de opvolger van het in oktober 2015 buiten werking gestelde Safe Harbour-akkoord.

Ruim 4.000 Amerikaanse bedrijven, van klein tot groot (zoals Google, Facebook, Microsoft en IBM) maakten van Safe Harbour gebruik en verkeren nu in onzekerheid over eventuele juridische problemen. De Artikel 29 Werkgroep, waarin alle privacy-toezichthouders van EU-lidstaten vertegenwoordigd zijn, hebben de VS en de EC tot eind januari de tijd gegeven om tot een nieuw akkoord te komen. Daarna wordt er gekeken naar of Amerikaanse bedrijven in overtreding zijn met het de wijze waarop zij gegevens van EU-burgers en –bedrijven naar de VS transporteren en daar bewaren.

De Information Technology Industry Council, die diverse ondernemingen vertegenwoordigt, heeft vertegenwoordigers naar Europese regeringsleiders en toezichthouders gestuurd om de noodzaak van een snel akkoord te benadrukken.