03 feb 2016 | Nieuw verdrag EU en VS over bescherming persoonlijke data

De Europese Commissie heeft een politiek akkoord bereikt met de Verenigde Staten over een framework dat privacygevoelige informatie van Europese burgers op Amerikaanse servers moet beschermen.

Het zogenoemde ‘EU-US Privacy Shield’ borgt dat bedrijven die data willen verplaatsen van hun Europese servers naar die in Amerika zich aan meer verplichtingen moeten houden. Het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken houdt in de gaten of ze zich daaraan houden. Overheidsdiensten van de VS zullen ook aan strenger toezicht onderworpen worden. Jaarlijks vindt er een bespreking tussen de EU en VS plaats over de implementatie daarvan.

Daarnaast wordt klagen over misbruik van het verdrag gemakkelijker. Bedrijven moeten binnen een bepaalde termijn op klachten reageren en Europese privacywaakhonden kunnen zich rechtstreeks tot de bevoegde Amerikaanse autoriteiten wenden.

Het ‘EU-US Privacy Shield’ vervangt het eerdere ‘Safe Harbor’-verdrag, en moet binnen drie maanden in werking treden, afhankelijk van politieke goedkeuring.

Bron: Europese Commissie