Tweede Kamer stemt in met vernieuwde Archiefwet

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe Archiefwet. Hierdoor moeten overheidsinstanties belangrijke documenten voortaan binnen tien jaar overdragen aan een openbare archiefinstelling. De wet speelt daarnaast beter in op de digitalisering van informatie, waardoor overheidsdata beter bewaard en toegankelijk blijven. 

De herziening van de Archiefwet zorgt ervoor dat overheidsinformatie niet alleen wordt opgeslagen, maar ook gemakkelijk vindbaar en bruikbaar blijft. Dit draagt bij aan een transparante overheid die zich kan verantwoorden tegenover de samenleving en het parlement. Daarnaast wordt overheidsinformatie erkend als een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed.

Sinds de vorige versie van de wet in 1995 is de hoeveelheid digitale overheidsinformatie enorm gegroeid. Naast fysieke dossiers moeten nu ook e-mails, websites en databases goed worden beheerd. Om te voorkomen dat informatie verloren gaat door verouderde technologieën, stimuleert de nieuwe wet een proactieve aanpak: documenten moeten vanaf hun ontstaan al goed worden geordend en beheerd.

Daarnaast wordt de termijn voor de overdracht van archiefstukken verkort van twintig naar tien jaar. Hierdoor belandt waardevolle informatie eerder bij archiefspecialisten, die ervoor zorgen dat documenten langdurig bewaard en toegankelijk blijven.

De wet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, waar de behandeling naar verwachting begin april zal plaatsvinden. Daarnaast worden er aanvullende regels opgesteld in het Archiefbesluit en de Archiefregeling om de uitvoering van de wet verder te verduidelijken.

Wilt u weten hoe Juris kan helpen bij het naleven van de archiefwet, klik hier.