Wetsvoorstellen voor nieuw Wetboek van Strafvordering door Tweede Kamer aangenomen

Op 1 april heeft de Tweede Kamer twee wetsvoorstellen aangenomen die samen het nieuwe Wetboek van Strafvordering gaan vormen. Het gaat om twee zogenoemde vaststellingswetten die de Boeken 1 tot en met 8 van het nieuwe wetboek bevatten.

De Tweede Kamer heeft het nieuwe Wetboek van Strafvordering met grote meerderheid aangenomen. Het oude wetboek stamt uit 1926 en is flink aangepast om het bij de tijd te brengen – een enorme wetgevingsoperatie. In het nieuwe wetboek wordt de positie van onder meer verdachten en slachtoffers verstevigd en verduidelijkt. Daarnaast worden bestaande bevoegdheden in dit wetboek geactualiseerd en worden nieuwe bevoegdheden geïntroduceerd. Onder andere om nieuwe vormen van criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Ook zijn procedures versimpeld.

De wetsvoorstellen worden nu door de Tweede Kamer doorgezonden naar de Eerste Kamer. In deze wetsvoorstellen zijn hoofdstukken gereserveerd die worden opgevuld door middel van zogenoemde aanvullingswetten. Met die aanvullingswetten worden de komende periode ook nog actuele onderwerpen doorgevoerd in het nieuwe wetboek. Ook een wetsvoorstel voor invoering van het nieuwe wetboek, dat onder andere regels voor het overgangsrecht bevat, wordt nog in procedure gebracht. De inwerkingtreding van het nieuwe wetboek is voorzien op 1 april 2029.

Zie verder >